ΖΗΤΟΥΜΕ την ουσιαστική ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των Α.Σ.Σ.Υ. με αναγνώριση ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ______________ διατίθεται Ρολόι Τοίχου - τιμή 10€ ανά τεμάχιο, Καρφίτσα Πέτου - τιμή 2,5€ ανά τεμάχιο και Κούπα - τιμή 5€ ανά τεμάχιο

μην ξεχάσω ...

μην ξεχάσω ...

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Προσωπικές απόψεις

του Γ. Γκόγκου

Κύριοι συνάδελφοι, 

Η επί μήνες κυοφορούσασα διασπαστική κίνηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξκών Αεροπορίας (Ε.Α.Α.Α.), αναφορικά με την τροποποίηση των διατάξεων που ρυθμίζουν τα θέματα εκλογής των μελών του Δ.Σ., απ’ ότι πληροφορήθηκα, έλαβε σάρκα και οστά.

Συγκεκριμένα την 4η Ιουλίου συνήλθε το Δ.Σ., με έξι (6) μέλη παρόντα από το σύνολο των ένδεκα (11) μελών που το απαρτίζουν, και έλαβε απόφαση, μεταξύ άλλων, για θέμα μείζονος σημασίας, όπως είναι αυτό της τροποποίησης της σχετικής ΚΥΑ, που ρυθμίζει το ανωτέρω ζήτημα. 

Τι επιχειρεί το περιεχόμενο αυτής της απόφασης; 

Απλά και ξάστερα. Την αλλοίωση της βούλησης της πλειοψηφίας των μελών της Ένωσης

Πώς το επιτυγχάνει; 

Με  τον καθορισμό, εκ προοιμίου, της ιδιότητος-ειδικότητος των μελών του Δ.Σ., ασχέτου αριθμού ψήφων που θα λαμβάνει κάθε υποψήφιος. Θα εκλέγεται δηλαδή υποψήφιος με 100 ψήφους και θα αποκλείονται υποψήφιοι με 600 και 700 ψήφους. 

Η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση αποτελεί την πιο τρανταχτή περίπτωση απαξίωσης της βούλησης της πλειοψηφίας, αποτελεί ένα χαστούκι στις δημοκρατικές αρχές της πατρίδος μας. 

Και τούτο γιατί, στο σύνολό τους, οι εν αποστρατεία αξκοί που προέρχονται από τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπξκών (Α.Σ.Σ.Υ.), αποτελούν το 70% των μελών της Ένωσης. Το 70% των 11 θέσεων του Δ.Σ. δεν είναι το 7,7; Πώς είναι δυνατόν να προτείνεται να εκπροσωπείται από 4 μόνο μέλη; 

Είναι δημοκρατική και εκσυγχρονιστική η πρόταση αυτή, όταν η πλειοψηφία των μελών της Ε.Α.Α.Α. καθίσταται μειοψηφία στη σύνθεση των μελών του Δ.Σ;

Ποιά, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι η πρότασή μας: 

Η περιγραφή της θέσεως να αφορά μόνο αυτή του Προέδρου του Δ.Σ., η οποία να καλύπτεται από Αντιπτέραρχο ή Υποπτέραρχο. Η πρότασή μου αυτή υπερβαίνει τις ιδεολογικές μου αρχές, σύμφωνα με τις οποίες το Προεδρείο της κάθε Ένωσης θα πρέπει να προέρχεται από την πλειοψηφία των μελών της.

Για όλες τις άλλες θέσεις, θα πρέπει να ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος, ανεξαρτήτου προέλευσης, που λαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. 

Καθαρά και απλά, εκλέγονται οι υποψήφιοι κατά σειρά αριθμού ψήφων, χωρίς διακρίσεις. 

Στο θέμα της ποσόστοσης, σε ότι αφορά τη συμμετοχή στελέχους θηλυκού γένους στο Δ.Σ., εφόσον η διάταξη αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί σε Ενώσεις, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να τύχει εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη και τη σημερινή σύνθεση προσωπικού των Ε.Δ.

Το θέμα της θέσπισης ορίου ηλικίας για τα μέλη του Δ.Σ., αν και οι απόψεις διίστανται, σχετικά με τη νομική ορθότητα της προτεινόμενης διάταξης, θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ίσως θα έπρεπε να είναι το 75ο έτος αντί του 70ού, αφού οι συνάδελφοι, μέχρι την ηλικία αυτή, έχουν τις ανθρώπινες αντοχές που χρειάζονται για την διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Την ίδια άποψη (θετική) έχω και για τη θέσπιση χρόνου θητείας για τη συμμετοχή των μελών στο Δ.Σ. Το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι τρεις (3) θητείες, γιατί ο περισσότερος χρόνος δημιουργεί καθεστωτικές αντιλήψεις και νοοτροπίες.

Τέλος, θεωρώ, ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία τα Δ.Σ. των Παραρτημάτων θα εκλέγονται από το σώμα των μελών της Ένωσης, όπως γίνεται «εθιμικά» εδώ και είκοσι (20) χρόνια, και δεν θα διορίζονται από το Δ.Σ. της Ένωσης, ώστε να αποφεύγεται η εγκαθίδρυση των ημετέρων και η ενδεχόμενη υποταγή τους στα κελεύσματα του κεντρικού φορέα. 

Συμπερασματικά, θα ήθελα να επισημάνω τα κάτωθι

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποδεχθούμε τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία έλαβαν χώρα σε «νεκρή» περίοδο, μεθοδευμένα, ώστε να μην υπάρξει ενημέρωση και αντίδραση των μελών της Ε.Α.Α.Α. 

Η απόφαση, για τροποποίηση της ΚΥΑ, ελήφθη από τα έξι (6) μέλη του Δ.Σ., λόγω απουσίας των άλλων πέντε (5) μελών. Και μόνο το γεγονός αυτό, θα έπρεπε να αποτελέσει λόγο αναβολής της συζήτησης ενός τέτοιου θέματος μείζονος σημασίας. Είμαι όμως υποχρεωμένος να σημειώσω ότι η απόφαση αυτή είναι μια προσωπική νίκη των μελών που την πρότειναν και παράλληλα είναι μια προσωπική ήττα της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. που προέρχονται από τα ΑΣΣΥ

Διάβαζα με προσοχή την ενυπόγραφη αρθρογραφία των κ.κ. Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ένωσης, αναφορικά με την τροποποίηση της ΚΥΑ, η οποία, κατά βάση, στήριζε την επιχειρηματολογία της στην αξιολόγηση, είναι η πιο επιεικής λέξη που μπορώ να γράψω, των μελών της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Δεν διάβασα όμως κανένα ενυπόγραφο άρθρο μέλους του Δ.Σ., προελεύσεως ΑΣΣΥ, που να αναφέρεται στο θέμα αυτό και να καταθέτει, ξεκάθαρα, τις θέσεις και απόψεις του. 

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που θα λάβουν την υπ’ όψη απόφαση, θα πρέπει να εξετάσουν τη νομιμότητά της, αν δηλαδή η διαδικασία που τηρήθηκε ευρίσκεται εντός των νομικών ορίων που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. 

Κατά την άποψή μου, η απόφαση αυτή στερείται νομικής βάσης αφού δεν συμμετείχαν επτά (7), τουλάχιστον, μέλη του Δ.Σ., οι δε ενέργειες των μελών που εισηγήθηκαν τη συζήτηση του θέματος αυτού θα πρέπει να αξιολογηθούν κατά πόσο τούτο έγινε από πρόθεση-δόλο ή από άγνοιά τους. 

Είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε ενέργεια που αναβαθμίζει το κύρος και την παρουσία της Ένωσής μας. 

Είμαστε όμως ριζικά αντίθετοι σε ενέργειες που μειώνουν την παρουσία μας στα κεντρικά όργανα της Ένωσης. 

Η απόφαση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο να θέσει στο περιθώριο, να μειώσει τη δύναμη της ψήφου και συνακόλουθα της αντιπροσώπευσης στο Δ.Σ., του 70% των μελών της. 

Να μας καταστήσει απλούς ψηφοφόρους προεπιλεγμένων υποψηφιοτήτων

Είμαστε, αν γνωρίζω καλά, 9000 μέλη σε σύνολο 13.000 μελών που έχει η Ένωσή μας, αποτελούμε μια ανθρώπινη κοινωνική δύναμη που ανέρχεται σε 30-35.000 δυναμικούς πολίτες πανελλαδικά και δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να «παίξει» με την αξιοπρέπειά μας. 

Όσοι θέλουν να διαμορφώσουν ένα Δ.Σ. σε επίπεδο σύνθεσης Ανωτάτου Συμβουλίου Κλάδου, καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε συνήθειες του παρελθόντος να τύχουν εφαρμογής στην Ένωσή μας. 

Ένα είναι σίγουρο, ότι η ενέργεια του 6μελούς Δ.Σ. έσπειρε το δένδρο της διχόνοιας, άνοιξε χαραμάδα στον επισκέπτη της διάσπασης-διάλυσης και εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, η αγωνία και ο θυμός που υπάρχει στους συναδέλφους μας, θα μετατραπεί σε αγανάκτηση και οργή τον Σεπτέμβριο, όταν όλοι θα αντιληφθούν-πληροφορηθούν το ατόπημα που συντελέσθηκε σε βάρος τους. 

Η συστράτευση όλων μας για την προώθηση ενός κειμένου (ΚΥΑ) που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της Ένωσης είναι επιβεβλημένη. 

Στην προσπάθειά μας αυτή, το μόνο μας όπλο πρέπει να είναι η εφαρμογή του Συντάγματος, δεν χρειάζονται προσωπικές επιθέσεις και αιχμές, δεν χρειάζεται να αναδείξουμε πρωταγωνιστές, εκεί που δεν υπάρχουν, μέσα από τα δικά μας λάθη, μέσα από τις δικές μας επιλογές, γιατί η εκλογή του σημερινού Δ.Σ. ήταν και δική μας επιλογή. 

Ευελπιστώ ότι η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θα αφουγκρασθεί τους προβληματισμούς μας, εάν όμως μας αγνοήσει και προχωρήσει στην έκδοση της ΚΥΑ, που το απεύχομαι, υπάρχει και ο δρόμος των Διοικητικών Δικαστηρίων. 

Η κατάπτυστη φράση «όποιον δεν του αρέσει, ας διαγραφεί από την Ένωση» πιστεύω να μην ειπωθεί από συναδέλφους των οποίων η θητεία τους λήγει οσονούπω, γιατί, μετά από λίγους μήνες, αυτοί θα εξαφανιστούν στην ανωνυμία τους, η ζημιά όμως που θα έχουν προκαλέσει θα είναι ανεπανόρθωτη, θα προσφέρουν, φεύγοντας, την χειρότερη υπηρεσία. 

Η Ένωσή μας αποτελεί το σπίτι όλων μας, κανείς δεν είναι φιλοξενούμενος, πολύ περισσότερο καμία Διοίκηση, η οποία εκλέγεται για συγκεκριμένο χρόνο,  δεν έχει το δικαίωμα να αξιολογεί τα μέλη της με διαφορετικά κριτήρια, να χωρίζει τα μέλη της σε «πληβείους» και «πατρικίους», να επιχειρεί την προώθηση διασπαστικών ενεργειών. 

Αυτά επί του παρόντος, προτίθεμαι δε να επανέλθω, αναλυτικότερα επί του θέματος σε προσεχές φύλλο της εφημερίδος «ΦΩΝΗ» του ΣΑΣΥΔΑ. 


Σχης (ΣΔΓ) ε.α. Γεώργιος Γκόγκου
Μέλος του Δ.Σ. ΣΑΣΥΔΑ

1 σχόλιο :

  1. Μπράβο στον Σμηναγό ε.α. ΗΛΙΑ ΝΤΟΥΒΛΗ!!!
    Ήταν απαραίτητοι οι σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας με τον Σύλλογο (Ιστοσελίδα , η ''ΦΩΝΗ σε ηλεκτρονική μορφή κλπ)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή