ΖΗΤΟΥΜΕ την ουσιαστική ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των Α.Σ.Σ.Υ. με αναγνώριση ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ______________ διατίθεται Ρολόι Τοίχου - τιμή 10€ ανά τεμάχιο, Καρφίτσα Πέτου - τιμή 2,5€ ανά τεμάχιο και Κούπα - τιμή 5€ ανά τεμάχιο

μην ξεχάσω ...

μην ξεχάσω ...

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

35 χρόνια μετά

Επετειακή συνάντηση στην έδρα της ΣΥΔ, ακριβώς μετά από 35 χρόνια πραγματοποίησαν απόφοιτοι της 24ης Σειράς την 5 Νοεμβρίου 2014. 

Μπήκαν στο Υπηρεσιακό λεωφορείο, έφτασαν στη Σχολή και επισκέφθηκαν τους γνώριμους χώρους που πρωτοείδαν στις 5 Νοεμβρίου 1979. 

Έλαβαν μέρος στις κινήσεις προσκλητηρίου μαζί με τους Δόκιμους της 51ης & 52ας Σειράς και κάθισαν μαζί τους στα θρανία των αιθουσών εκπαίδευσης.

Τέλος, σε μια σεμνή τελετή στη Λέσχη,  παρέδωσαν στο Διοικητή της Σχολής Σμχο (Ι) Αθ. Τζατζά μία στολή (μπαραθέα) και ατομικά είδη Δοκίμου της εποχής προς μόνιμη έκθεση στο Μουσείο της ΣΥΔ.


Ο Ασμχος ε.α. Απ. Οικονόμου εκπροσωπώντας τους παρευρισκόμενους συμμαθητές της 24ης Σειράς, ανέγνωσε τον παρακάτω λόγο :

Κύριε Δκτά, αξιότιμο προσωπικό της ΣΥΔ, Δόκιμοι των 51 και 52 σειρών ΣΥΔ, αγαπητοί φίλοι και συμμαθητές της 24ης σειράς ΣΥΔ, κυρίες και κύριοι, 

Κατ΄αρχάς, το πρώτο πράγμα που θέλω να τονίσω και είμαι σίγουρος ότι εκφράζω τα συναισθήματα όλων των παρευρισκομένων συμμαθητών μου, είναι η μεγάλη συγκίνηση που νοιώθουμε για τη σημερινή συνάντηση στο φιλόξενο χώρο της Σχολής μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ΔΑΕ και φυσικά τον κ. Δκτή Σμχο (Ι) Αθανάσιο Τζατζά και τους επιτελείς του για τη θετική και άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας για επίσκεψη και μάλιστα σε μέρα που επηρεάζει το πρόγραμμα της Σχολής.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η πρώτη μέρα παρουσίασης στη Σχολή μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη κάθε νεοεισερχόμενου Δοκίμου. Παραλαβή ατομικού εξοπλισμού, στολές, εσώρουχα, είδη καθαριότητας και τακτοποίηση στους θαλάμους. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η δική μας πρώτη μέρα, πριν από 35 ακριβώς χρόνια, στις 5 Νοεμβρίου του 1979. Υποδοχή από ευγενέστατους δευτεροετείς με "καλώς ορίσατε και καλή διαμονή", ερωτήσεις και απαντήσεις, απορίες και υποδείξεις, χαλαρές κουβεντούλες, χαμόγελα. Κάποιοι από μας (μετά από σχετικές παροτρύνσεις πονηρών της Διοικούσας τάξης) δήλωναν προτιμήσεις φαγητών και ότι θέλουν και καμαριέρες να τους στρώνουν το κρεβάτι. Ευχάριστα και δυσάρεστα συμβάντα, αμηχανία, φόβος για το τι θα ακολουθήσει, κούραση, και τι δεν περιελάμβανε αυτή η πρώτη μέρα, που δεν θα τη ξεχάσουμε ποτέ. 

Και το βράδυ, λίγο πριν ο Μορφέας μας πάρει στην αγκαλιά του, τι κατακλυσμός σκέψεων και συναισθημάτων! Μέσα σε λίγες ώρες συντελείται μετάλλαξη στο είναι σου, από την ανέμελη εφηβεία στη στρατιωτική πειθαρχία. Η υποχώρηση του ατομικού εγωισμού προς όφελος της ομαδικότητας. Το"εγώ" δίνει τη θέση του στο"εμείς" 

Είμαι σίγουρος ότι και οι παρόντες Δόκιμοι κάπως έτσι λειτούργησαν τη πρώτη μέρα που στάθηκαν στο κατώφλι της σχολής. Ο κατακλυσμός αισθημάτων όμως δεν πρέπει να υπερισχύει της λογικής. Η προσωπικότητα κάθε Δοκίμου πρέπει να λειτουργεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ταυτισθεί με την αποστολή της Σχολής, η οποία είναι η παραγωγή Υπαξιωματικών ικανών να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις και στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν από την Πολεμική μας Αεροπορία. 

Στη Σχολή περάσαμε δύο (2) χρόνια από τη ζωή μας, συμβιώνοντας τον πρώτο χρόνο με εξήντα τέσσερα (64) άτομα της 23ης σειράς, χωρίς την παρουσία γυναικείου φύλου. Όπως ίσως γνωρίζεται οι γυναίκες εισήλθαν στη Σχολή το 1996, νομίζω από την 34η σειρά και μετά. Η ιδιαιτερότητα της σειράς μας ήταν ότι είχαμε από πάνω μας δευτεροετείς για ένα (1) χρόνο, αλλά ουδέποτε υποδεχθήκαμε πρωτοετείς. Από το 1980 έως το 1983 δεν προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την είσοδο μαθητών στη Σχολή.

Αναπόφευκτα υπήρξαν και δύσκολες στιγμές. Στεναχώριες, τσακωμοί, γκρίνιες και απογοητεύσεις. Υπήρξαν και παραιτήσεις. Ο Δημήτρης δεν άντεξε την πίεση. Μακάρι να μην μετάνιωσε ποτέ για αυτή του την επιλογή. Οι υπόλοιποι τριάντα τέσσερις (34) αποφοιτήσαμε στις 19 Νοεμβρίου του 1981. 

Αγαπητά μας παιδιά (επιτρέψτε μου τη προσφώνηση γιατί έτσι σας βλέπουμε σήμερα), η ζωή που επιλέξατε δεν είναι εύκολη. Όμως μέσα από τις δυσκολίες της στρατιωτικής ζωής σφυρηλατείται ο χαρακτήρας σας και γίνεστε καλύτεροι. Καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι επαγγελματίες. Το έχουμε ανάγκη σαν κοινωνία, το έχει ανάγκη η χώρα μας. Δεν λέω ότι δεν θα κάνετε λάθη. Εξάλλου, όπως λέει και ο Δημήτρης Στεφανάκης στο βιβλίο του Μέρες Αλεξάνδρειας, "η ζωή είναι πολύ μεγάλη για να είναι αλάνθαστη". Όμως τα λάθη σας πρέπει να τα παραδέχεστε, να μην τα 
φορτώνετε σε συναδέλφους προκειμένου να αποφύγετε τις συνέπειες και να είστε σίγουροι ότι η ειλικρίνειά σας θα ληφθεί υπόψη από τους ανωτέρους σας. 

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 60 χρόνια λειτουργίας της Σχολής. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους προφανώς θα τιμήσουν με την παρουσία τους την επικείμενη γιορτή. Από τη μεριά μου θα ήθελα να ευχηθώ να είμαστε όλοι υγιείς και σε θέση να γιορτάσουμε σ΄αυτόν εδώ το χώρο και τα 100 χρόνια της Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.


Κλείνοντας, εύχομαι στους νέους συναδέλφους μας να κρατάνε ψηλά τα ιδανικά της Σχολής και να επιβεβαιώνουν πάντα το ρητό του Πινδάρου που κοσμεί το έμβλημα της σχολής "ΓΕΝΟΙΟ ΟΙΟΣ ΕΣΣΙ ΜΑΘΩΝ" δηλ. "ΓΙΝΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ", το οποίο με τη μορφή καρφίτσας έχουμε τη χαρά να σας το προσφέρουμε ως ελάχιστο δείγμα αγάπης και εκτίμησης.

Σας Ευχαριστώ !



 
  
          
 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου