Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας εορτάζεται κάθε χρόνο την 23η Μαρτίου σε ανάμνηση της ημέρας αυτής του 1950 που τέθηκε σε ισχύ η ιδρυτική συνθήκη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (W.M.O.), ακριβώς μετά από 30 ημέρες που και το τριακοστό έγγραφο επικύρωσης της Σύμβασης κατατέθηκε από τις χώρες που επιθυμούσαν να ενταχθούν στον νέο Οργανισμό. Το κείμενο της Σύμβασης είχε προηγουμένως εγκριθεί ομόφωνα, στις 11 Οκτωβρίου 1947, από τους εκπροσώπους των 31 χωρών στη Διάσκεψη των Διευθυντών των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών που έλαβε χώρα στην Washington των ΗΠΑ.
Μέχρι τότε, η διεθνής συνεργασία στον τομέα της Μετεωρολογίας ήταν η αποστολή του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού (International Meteorological Organization, ΙΜΟ), που είχε προκύψει μέσω διεργασιών που ξεκίνησαν από το Πρώτο Διεθνές Μετεωρολογικό Συνέδριο (Βιέννη, Σεπτέμβριος 1873), με σκοπό να προωθήσει τον συντονισμό των παρατηρήσεων και την τυποποίηση των οργάνων παρατήρησης και επί πλέον να αναλάβει την έκδοση εντός του 1896 του πρώτου διεθνούς άτλαντα νεφών. Ο Διεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός απέκτησε τη δομή του μέσω μιας σειράς αποφάσεων που εκδόθηκαν από μία ειδική Μόνιμη Επιτροπή, με Πρόεδρο τον Buys Ballot (Ολλανδία), κατά την περίοδο μεταξύ του Συνεδρίου της Βιέννης και του Δεύτερου Διεθνούς Μετεωρολογικού Συνεδρίου (Ρώμη, Απρίλιος 1879).
Ένα αποτέλεσμα-κλειδί του Συνεδρίου της Ρώμης ήταν η ίδρυση της Διεθνούς Μετεωρολογικής Επιτροπής, αρχικά με Πρόεδρο τον Heinrich Wild (Ρωσία/ Ελβετία), με αρμοδιότητα να επανεξετάζει περιοδικά την πρόοδο του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Έτσι, γεννήθηκε ο προκάτοχος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Εκτός αυτού, παρόλο που τα δύο Συνέδρια συγκλήθηκαν σε επίπεδο κυβερνήσεων, η Διεθνής Μετεωρολογική Επιτροπή συμφώνησε ότι για να λειτουργήσει ο Διεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός πιο αποτελεσματικά, θα έπρεπε, προς το παρόν, να λειτουργήσει ως μη-κυβερνητικός οργανισμός. Κατόπιν αυτού, δεν συγκλήθηκαν από τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό άλλα Διεθνή Μετεωρολογικά Συνέδρια, αλλά στη θέση τους πραγματοποιήθηκαν Διασκέψεις Διευθυντών των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, σε μη-κυβερνητική βάση
Στις εγκαταστάσεις της ΕΜΥ στο Ελληνικό, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα "Θερμότερο και ξηρότερο κλίμα, ακραίες βροχοπτώσεις. Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής", σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο μετεωρολόγος και υποδιοικητής της ΕΜΥ κ. Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί: "Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται και συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα, λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, έφτασαν νέα επίπεδα ρεκόρ το 2015. Το διοξείδιο του άνθρακα ξεπέρασε το συμβολικό φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο στο βόρειο ημισφαίριο την άνοιξη (σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα των 280 ppm) και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί για ολόκληρο το 2016. Η πρόκληση για τη χώρα μας εστιάζεται στη στρατηγική και τα μέτρα για την προσαρμογή από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς".
Η προσφορά της ΣΥΔ και στον τομέα της μετεωρολογίας αδιαμφισβήτητη. Ραχοκοκαλιά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι Μετεωρολόγοι απόφοιτοι της ΣΥΔ που σήμερα γιορτάζουν.
Χρόνια Πολλά !
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου